Papukaijan ostaminen

Papukaijan ostaminen on iso päätös; undulaattikin voi elää yli 10 vuotta, puhumattakaan isoista papukaijoista. Jos olet vasta harkitsemassa papukaijan hankkimista, käy ensiksi lukemassa Papukaija lemmikiksi? -opas. Täältä löydät lisätitetoa, mistä kannattaa lähteä papukaijaa etsimään.

Papukaijan ostaminen

Papukaijan ostaminen on iso päätös; undulaattikin voi elää yli 10 vuotta, puhumattakaan isoista papukaijoista. Jos olet vasta harkitsemassa papukaijan hankkimista, käy ensiksi lukemassa Papukaija lemmikiksi? -opas. Täältä löydät lisätitetoa, mistä kannattaa lähteä papukaijaa etsimään.

Muista ainakin seuraavat asiat:

 • Kannattaa valita myyjä huolella: hyvältä myyjältä saat todennäköisemmin terveen linnun etkä ajaudu helposti ongelmiin, joita ei voi selvittää.
 • Varsinkin aloittelevan harrastajan kannattaa pyrkiä etsimään lintua turvallisimmista paikoista, joissa myynti-ilmoituksia valvotaan tarkemmin.
 • Ymmärrä valitsemasi lajin vaatimukset; sekä hoidon, että vaadittavien lupien osalta. Näin voit itsekin arvioida myyjän toimintaa paremmin.

Miksi välittää myyjästä?

Papukaijan myyjän valinnalla on merkitystä. Ostamalla eettisesti toimivalta myyjältä saat mitä luultavimmin hyväkuntoisen linnun, jonka kanssa pääsette alkuun ilman ongelmia. Ostamalla papukaijan epäeettiseltä myyjältä tuet tämän toimintaa ja edistät eläinten huonoa kohtelua Suomessa.

Ei voi antaa takeita, ettei hyvältä myyjältä ostetun linnun kanssa syntyisi ongelmia (kuten ennalta-arvaamaton syntyperäinen sairaus), mutta tällaisen myyjän kanssa ongelmien selvittäminen on helpompaa. Suomessakin syntyperäiseen sairauteen kuolleen linnun korvauksia on selvitelty käräjäoikeudessa asti, koska myyjä ei suostunut korvaamaan maahantuomaansa lintua.

siniotsa-amatsoni

Kuvassa Argentiinassa kansainvälisiä lemmikkimarkkinoita varten pyydettyjä siniotsa-amatsoneja. Tällaisen välttämiseksi linnun alkuperän on oltava aina selvillä. Kuva © World Parrot Trust

Terve ja hyvinvoiva papukaija

Sinulle lienee tärkeintä hyvän lemmikin löytäminen. Epäeettisesti toimivalta myyjältä saat suuremmalla todennäköisyydellä huonokuntoisen linnun, joka saataa kuolla nuorena, tai jonka eläinlääkärikuluihin joutuu käyttämään ison summan rahaa sen elämän aikana.

Tässä esimerkkeinä muutamia vastaan tulleita ongelmia:

 • Lintu myydään liian aikaisin vieroittumattomana, jolloin uudella omistajalla tulee pahimmillaan ongelmia pitää se hengissä. Eräässä tilanteessa myyjä haukkui foorumilla tästä kyselleen ostajan, vaikka oli ilmiselvää, että lintu oli luovutettu liian aikaisin.
 • Poikanen käsinruokitaan turhaan. Pahimmillaan siltä siltä typistetään siivet, jotta se ei pystyisi lentämään. Eräät myyjät ovat suositelleet tätä ostajille ja vakuuttaneet, että se olisi parempi tapa toimia.
 • Lintu on tuotu ulkomailta (esimerkiksi Itä-Euroopan lintutorilta) ilman tietoja sen taustoista. Näissä linnuissa on ilmennyt usein synnynnäisiä vikoja, joista osa on johtanut jopa kuolemaan.
 • Kasvattajan omat linnut ovat huonokuntoisia tai jopa liian läheistä sukua, jolloin voi muodostua samoja ongelmia, kuin edellisessä kohdassa.
 • Lintua kohdellaan huonosti, ja se oppii pelkäämään ihmisiä. Näin uuden omistajan on huomattavasti vaikeampi saada lintu luottamaan itseensä.

Vaivaton alku harrastukseen

Hyvän myyjän kanssa elämäsi uuden lemmikkisi kanssa pääsee alkuun paremmin. Saat esimerkiksi tarvittavat paperit helposti ja myyjä osaa auttaa sinua. Mahdolliset ongelmatilanteet sovitaan hyvässä yhteisymmärryksessä.

Muutamia myyjän toiminnassa ilmenneitä ongelmia:

 • Uusi omistaja ei saa tarvittavia papereita, kuten kauppakirjaa tai syntymätodistusta. Joskus paperit saa vasta kyseltyä niitä myyjältä monta kertaa, joskus ne on luvattu, muttei koskaan lähetetty.
 • Ongelmatilanteessa myyjä pesee kätensä kaikesta vastuusta ja pahimmillaan syyttää ostajaa ongelmista itse aiheuttamistaan ongelmista.
 • Myyjä ei suostu korvaamaan uudessa kodissa välittömästi kuollutta lintua, vaikka olisi ilmeistä, ettei kuolema johtunut ostajasta.
 • Myyjä antaa vanhentunutta tietoa linnun hoidosta. Tämä vaikuttaa sen hyvinvointiin sekä vaikeuttaa elämää linnun kanssa. Näin voi käydä hyvääkin tarkoittavan myyjän kanssa, jos tämä ei pidä osaamistaan ajantasalla.
 • DNA-testatuksi väitetty lintu paljastuu olevan toista sukupuolta. Epäselvyydet sukupuolen suhteen ovat valitettavan yleisiä ja varsinkin neitokakaduja on myyty usein vääränä sukupuolena myyjän osaamisen puutteiden takia.
 • Myyjä suosittelee linnun koulutuksessa käytettävän kohtuuttoman kovia otteita ja pakotteita, jotka johtavat huonosti voivaan ja usein aggressiivisesti käyttäytyvään lintuun.

Eettisen lintuharrastuksen tukeminen

Jokainen epäeettisesti toimivalta myyjältä ostettu lintu ei kuole nuorena, tai osoita merkkejä sairaudesta. Tästä huolimatta ostamalla tällaiselta myyjältä linnun tuet epäeettistä lemmikkilintuharrastusta ja kasvatustoimintaa. Tulevaisuudessa joku toinen aloitteleva lintuharrastaja voi joutua tämän ihmisen kanssa ongelmiin. Toisaalta sinullakin voi olla vaikeampaa löytää hyvä ja vastuuntuntoinen myyjä tulevaisuudessa.

Kanna siis oma vastuusi eläinten hyvinvoinnista Suomessa, äläkä tue epäeettistä kasvatustoimintaa.

Lintua ei koskaan pidä ostaa säälistä, sillä tätä seuraa uusi lintu aivan yhtä huonoihin olosuhteisiin! Koska ihmiset kuitenkin ostavat lintuja ilman riittävää perehtymistä, samoja ongelmia esiintyy säännöllisesti. Toisaalta koska tietoa on välitetty viime vuosina enemmän, ovat muutamat aikaisemmin tunnetut ongelmapaikat joutuneet lopettamaan toimintansa.

Takaisin ylös


Mistä etsiä papukaijaa?

Ostopaikan valinnalla voi olla merkitystä varsinkin kokemattomalle harrastajalle. Osa paikoista on turvallisempia kuin toiset. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että epämääräisesti toimivat myyjät ilmoittelevat harvemmin paikoissa, joissa on asiantuntevaa valvontaa, sillä näihin ilmoituksiin on puututtu aikaisemmin ylläpidon toimesta.

Turvallisimmat kanavat

Turvallisimmat paikat ovat paikkoja, jotka sisältävät eniten asiantuntevaa valvontaa ja vaativat ostajalta vähiten tarkkuutta. Vaikka koskaan ei voikaan taata, että tällaisessa paikassa ilmoittava myyjä toimisi aina oikein, on todennäköisyys törmätä ongelmiin huomattavasti pienempi kuin muualla.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kasvattajalista

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kasvattajalista on vasta aluillaan, joten listalle ei ole kertynyt suurta määrää kasvattajia. Se kuitenkin kasvaa hiljalleen. Listalta löydät eettisen kasvattamisen ehtoihin sitoutuneita kasvattajia, joiden tilat ja toiminta on tarkastettu Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n toimesta. Tämän parempaa sertifikaattia ei Suomessa lemmikkilintujen kasvattaja voi saada.

Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n osta-myy-palsta

Toinen hieman turvallisempi vaihtoehto on Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n myyntipalsta, jossa kasvattajat ja linnuistaan luopuvat voivat ilmoittaa myytävistä linnuistaan. Yhdistys ei voi vastata siellä myytävistä linnuista, mutta foorumia moderoivat asiantuntevat harrastajat, jotka puuttuvat räikeimpiin ongelmiin. Vastaavan tasoista moderointia ei ole muilla myyntipalstoilla.

Lisäksi foorumilla voit osallistua keskusteluun ja tarvittaessa kysyä muilta harrastajilta apua, sekä tietenkin lukea vanhoja keskusteluja, joista löytyy valtava määrä tietoa.

Tutustu aktiivisiin lemmikkilintuharrastajiin

Erittäin hyvä vaihtoehto on tutustua muihin aktiivisiin harrastajiin ja kysellä heiltä, mitä kautta voisit saada ostettua linnun. Usein harrastajat tietävät tai tuntevat ihmisiä, jotka ovat myymässä lintua, tai voivat auttaa myyjän arvioinnissa. Lisäksi he usein osaavat varoittaa yleisesti tiedossa olevista epäeettisesti toimivista myyjistä.

Yksi hyvä vaihtoehto on osallistua Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n tapahtumiin, joissa pystyt tutustumaan muihin lintuharrastajiin. Voit esimerkiksi tulla messuille yhdistyksen osastolle juttelemaan tai läheä mukaan esimerkiksi mökkiviikonloppuun tutustumaan muihin harrastajiin.

Tarkkuutta vaativat kanavat

Tämän kategorian paikat vaativat ostajalta aina hieman enemmän omaa arviointikykyä: osa näistä myyjistä toimii hyvin ja huomioi lintujen hyvinvoinnin. Koska valvontaa ei ole, löytyy näiden kanavien kautta myös huonoja myyjiä.

Eläinkaupat ja muut kaupallisesti lintuja myyvät tahot

Ei ole syytä leimata kaikkia eläinkauppoja epäeettisiksi. Osa eläinkaupoista kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin paremmin, sekä varmistaa myös ostajan osaamisen. Tällaisesta eläinkaupasta voit saada ostettua hyväkuntoisen linnun.

Kaikki eläinkaupat eivät kuitenkaan toimi eettisesti. Varsinkaan isoja papukaijoja ei pitäisi olla “hyllyllä” odottamassa ostajaa. Tällaisia eläinkauppoja on syytä välttää. Suomessa ei kissoja ja koiriakaan myydä eläinkaupoista. Varsinkin isot papukaijat tulisi tilata kasvattajalta suoraan ostajalle (lue Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n kannanotto). Tällöin myyjän pitäisi olla selvillä siitä, millaisista oloista linnut tulevat.

Räikeimmissä tapauksissa eläinkaupassa on pesitetty lintuja käytännössä näyteikkunassa. Harvassa eläinkaupassa, joissa myydään kaupan tiloissa syntyneitä poikasia, on olot linnuilla kunnossa. Jotkut myyjät taas myyvät haastavampiakin lintuja kenelle tahansa välittämättä siitä, onko ostajalla riittävästi osaamista (lue esimerkkitarina kultaposkiamatsonista). Tietyiltä myyjiltä tulleita lintuja myös kuolee uudessa kodissa nopeasti suhteettoman usein.

Myyjät myös hankkivat lintunsa eri paikoista: osa eläinkaupoista tuo lintunsa itse suoraan luotettavilta kasvattajilta (esimerkiksi Saksasta tai Ruotsista), kun osa taas tilaa lintunsa ”lintutukusta”. Osa näistä lintukuista tulleista linnuista on yksilöitä, joista tukut haluavat vain päästä eroon, joten niitä myydään eläinkauppoihin erityisen halvalla. Tällöin voi kauppiaalle tulla suuri kiusaus yrittää tehdä hieman ylimääräistä rahaa ostamalla tukusta halpa papukaija ja myymällä se kovaan hintaa.

Eräät toimijat ovat hakeneet lintuja itse Itä-Euroopan ”lintutoreilta”, joilla harvemmin välitetään eläinten hyvinvoinnista, pitkälti johtuen kulttuurieroista (lue esimerkkitarina harmaapapukaijasta.

Eettisen eläinkaupan sertifikaatti ei toistaiseksi koske lintuja, joten sen pohjalta ei voi vielä varmistua eläinkaupan toiminnasta lintujen osalta. Kun lintuohjeet joskus valmistuvat, päivitetään tämä tämän asian osalta.

Itse löytämäsi kasvattaja/pesittäjä

Jos olet löytänyt pesittäjän esimerkiksi internetin hakukoneen kautta, joudut itse arvioimaan tämän osaamista. Kuka tahansa voi kutsua itseään kasvattajaksi, joten tämän ”tittelin” käyttö ei ole tae hyvästä kasvattajasta. Vain Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n myöntämä kasvattajan sertifikaatti on tae laadusta. Jotkut henkilöt ovat mainostaneet itseään kasvattajiksi, vaikkeivät ole laittaneet edes pönttöä linnuilleen ensimmäistä kertaa.

Valitettavasti vuosien kokemuskaan ei aina ole tae eettisestä toiminnasta. Siinä missä osa ensimmäistä kertaa lintujaan pesittävistä henkilöistä on perehtynyt asioihin ja tekee kaiken oikein, huomioiden lintujen hyvinvoinnin, saattavat jotkut kokeneemmat ”kasvattajat” taas oikoa liikaa mutkia. Joskus vuosikaudet lintuja pesittänyt henkilö olla liikkeellä vanhalla tiedolla.

Linnun hakeminen ulkomailta

Läheskään kaikkia lajeja ei löydy Suomesta, mutta jo rajan takana Ruotsissa valikoima on huomattavasti laajempi, ja Saksasta löytää vielä enemmän lajeja. Ulkomailta hakeminen on hyvä tapa saada haluamansa yksilö. Jos lähdet hakemaan lintua ulkomailta, on paras kysyä kokemuksia näin tehneiltä henkilöiltä, sillä edessä on hieman enemmän paperisotaa. Kannattaa myös muistaa, että monissa maissa käsinruokinta on vielä oletus, joten joudut pyytämään emojen ruokkimaa poikasta erikseen.

Eviran nettisivuilla on lisätietoa lemmikkilintujen tuonnista muista EU-maista. Toistaiseksi maahantuoja tarvitsee muiden lupien lisäksi melko hintavan Riistakeskuksen luvan.

Riskialttiit kanavat

Näitä kanavia kannattaa varsinkin aloittelijan vältellä etsiessään ensimmäistä papukaijaansa. Tällaiset myyntikanavat eivät välttämättä toimi tarkoituksella epäeettisesti, mutta niillä on harvoin mahdollisuutta tai osaamista valvoa lintujen kauppaa riittävän tarkasti.

Internetin yleiset kirpputorit ja sivustot

Internet on täynnä sivustoja, joilla voi kaupata lemmikkejä. Tämä koskee niin yleisiä myyntisivustojakin kuin Facebookin kirpputoreja. Verrattuna Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n myyntipalstaan tällaisilla palstoilla ei ole asiantuntevaa moderointia. Esimerkiksi harvat tällaiset palstat kykenevät vahtimaan myytävien CITES I -lajien myyntilupia.

Myyntisivustolta voit löytää hyvän linnun, jos kyseinen myyjä on halunnut laittaa ilmoituksen mahdollisimman moneen paikkaan, tai uutta kotia linnulleen etsivä ihminen ei ole löytänyt parempaa ilmoituspaikkaa. Valitettavasti näissä törmää säännöllisesti ongelmatapauksiin. Monet lintuharrastajien keskuudessa tunnetut ongelmakasvattajat käyttävät lähinnä tällaisia kanavia ilmoitteluun.

Oma lukunsa on käytettyjen lintutarvikkeiden kauppa. Esimerkiksi Kaijuleiden sivustolla häkkien myynti-ilmoituksissa puututaan liian pieniin lintuhäkkeihin. Monilla yleisillä myyntipalstoilla näkee järjestäen isoina häkkeinä myytäviä häkkejä, jotka hädin tuskin riittävät undulaatille. Lisäksi näissä paikoissa saatetaan myydä haitallisia tarvikkeita, kuten peilejä.

Ilmoittaminen osta- ja myy-palstalle ei kuitenkaan automaattisesti tee myyjästä epäeettistä. Luultavasti kuitenkin löytäisit hyvän myyjän myös muuta kautta.

Lehti-ilmoitukset ja kauppojen ilmoitustaulut

Ongelma on pitkälti sama, kuin edellisen kategorian kohdalla: monet hyvät kasvattajat välttelevät näitä, mutta samalla näitä käyttävät tahot, jotka eivät voi käyttää enää muita kanavia, joissa heidän toimintansa tunnetaan. Kannattaa siis lähtökohtaisesti välttää.

Tätäkin kautta saatat löytää yksityisen harrastajan uutta kotia etsivän papukaijan, josta tämä joutuu luopumaan. Mutta ei ole mitään takuuta myyjän tietotasosta ja kyvystä kertoa sinulle linnun todellisista vaatimuksista. Joudut myös selvittämään itse myytävän linnun kunnon.

Takaisin ylös


Uutta kotia etsivä papukaija

Uutta kotia etsivästä papukaijasta voi saada hyvällä tuurilla hyvän lemmikin, mutta toisaalta huonolla tuurilla voi niskaansa saada kaikki aikaisempien omistajien aiheuttaman ongelmat. Varsinkin aloittelevan harrastajan kannattaa olla tarkkana antaessaan kodin vanhemmalle papukaijalle.

Uusia kotia etsiviä lemmikkilintuja on tarjolla jatkuvasti. Osa etsii uutta kotia allergian takia, osa taas esimerkiksi elämäntilanteeen muutosten takia. Parhaimmillaan 10-vuotiaalla amatsonillakin voi olla elinikää jäljellä vielä vuosikymmeniä ja se on ehtinyt jo tottumaan ihmisiin. Pitkä elinikä tosin vaatii sen, että lintua on kohdeltu hyvin ja sen ruokavalio on ollut kunnossa.

senegalinkaija

Uutta kotia etsivän linnun hinta herättää usein keskustelua. Lähtökohtaisesti vanhemman linnun kohtuullinen hinta ei ole niin korkea, kuin vastaavan poikasen. Valitettavan usein vastaan kuitenkin tulee tapauksia, joissa omistaja yrittää nyhtää linnustaan kohtuutonta hintaa. Tämä karkoittaa asioista tietävät kodit pois (he tietävät, ettei vanhemmasta linnusta kannata maksaa suurta summaa). Terveys- tai käyttäytymisongelmat luonnollisesti laskevat hintaa; esimerkiksi näkyvistä maksavaurioista kärsivällä linnulla ei välttämättä ole montaakaan vuotta elinikää jäljellä.

Tavallisten kanavien lisäksi uutta kotia etsiviä papukaijoja löytyy ajoittain Lemmikkilinnut Kaijuli ry:n sijoitusringin kautta. Nämä ovat kuitenkin usein haastavampia, erityisosaamista vaativia lintuja, joiden uudet kodit valitaan huolella. Tätä kautta et siis voi vain valita lintua ja ostaa sitä, vaan ostajaehdokkaan kykyä pärjätä kyseisen linnun kanssa arvioidaan tarkasti.

Jos käyt katsomassa uutta kotia etsivää papukaijaa, tarkkaile seuraavia asioita (näistä ei tietenkään ole haittaa kasvattajankaan luona vieraillessasi). Tämänkään listan käyttäminen ei aina takaa, että kaikki menisi hyvin, mutta se antaa sinulle paremmat mahdollisuudet arvioida kyseistä lintua. Voit myös sopia myyjän kanssa, että lintu käytetään eläinlääkärissä terveystarkastuksessa.

Käyttäytyminen

Nämä asiat antavat viitteitä mahdollisista käyttäytymisongelmia.

 • Linnun aktiivisuus: Onko lintu aktiivisesti vuorovaikutuksessa esimerkiksi lelujensa kanssa tai kiinnostunut ympäristöstään? Vai kyhjöttääkö se pitkät ajat samalla orrella? Todellista kuvaa aktiivisuudesta ei tosin saa välttämättä yhdellä vierailulla, jos lintu sattuu lepäämään tai jännittää vieraan takia.
 • Suhtautuminen omistajaan: Jos lintu vaikuttaa pelkäävän sen omistajaa, voi tämä tarkoittaa sitä, että lintua on kohdeltu tai käsitelty huonosti (ei välttämättä tarkoituksella). Tämä voi tarkoittaa merkittävääkin haastetta sen luottamuksen voittamisessa.
 • Suhtautuminen vieraisiin: Jos lintu vaikuttaa pelkäävän vieraita, mutta luottaa omistajaansa, tarkoittaa se usein, ettei lintu ole tottunut vieraisiin. Tämä ei ole tavatonta, eikä varsinaisesti ongelma. Linnun kesyttäminen kuitenkin voi viedä hetken.

Terveys

Terveyteen liittyvät kysymykset kertovat linnun yleisestä kunnosta.

 • Sulkapuku: Huono sulkapuku voi kertoa terveydellisistä tai käytöksellisistä ongelmista. Tosin hieman ryppyinen sulkapuku voi johtua myös sulkasadosta, joka taas on normaalia. Huonokuntoinen sulkapuku voi johtua mm. kylvyn / kosteuden puutteesta tai ruokavaliosta. Nyppimisen merkit taas voivat tarkoittaa jostain nyppimistä aiheuttaneesta stressistä. Poikkeavan väriset sulat rinnassa (esimerkiksi kellertävät neitokakadulla) voivat kertoa huonon ruokavalion aiheuttamista maksavaurioista.
 • Silmät: Silmien tulisi olla kirkkaat, silmänympärykset normaalin väriset. Silmien ei tulisi vuotaa mitään.
 • Sieraimet: Sierainten ei tulisi vuotaa mitään.
 • Nokka: Liian pitkä tai vinoon kasvanut nokka voi johtua ongelmista ruokavaliosta. Nokka voi kasvaa pitkäksi myös, jos linnulla ei ole mitään jyrsittävää tai se ei jyrsi leluja. Tällöin sitä voi joutua lyhennyttämään säännöllisesti esimerkiksi eläinlääkärillä.
 • Kynnet: Liian pitkät kynnet tarkoittavat ainakin sitä, että ne joutuu lyhentämään. Se voi myös viitata siitä, ettei linnulla ole ollut sopivia orsia ja/tai mahdollisuuksia käyttää niitä paljon. Kynnet voivat kasvaa myös ruokavalion ongelmien takia. Erityisen pitkäksi kasvaneet hoitamattomat kynnet usein korreloivat myös muiden ongelmien kanssa.

Ympäristö

Ympäristöä tarkkailemalla voit tehdä jotain päätelmiä siitä, miten lintua on pidetty.

 • Lintuhäkki: Onko lintuhäkki riittävän suuri? Onko ympäristö / häkin pohja puhdas, vai ruoan ja ulosteiden peitossa?
 • Virikkeet: Onko linnulla riittävästi mielenkiintoisia virikkeitä?
 • Muut kiipeilytilat: Onko linnulla kiipeilypuita muualla asunnossa?

Kysymyksiä myyjältä

Myyjältä kannattaa kysyä mahdollisimman paljon asioita. Mikään ei tietenkään takaa, että myyjä olisi rehellinen, joten omaa harkintaa kannattaa käyttää.

 • Historia: Useissa kodeissa kiertäneellä linnulla voi esiintyä herkemmin käyttäytymisongelmia. Lisäksi sen aikaisemmasta kohtelusta tai ruokavaliosta ei saa paljoa luotettavaa tietoa.
 • Paperit: Esimerkiksi vaatimus CITES I -lajin myyntiluvasta ei tee eroa sille, myykö lintua kasvattaja vai vanhemman linnun omistaja.
 • Käsittely ja koulutus: Onko lintua koulutettu pakolla vai positiivisella vahvistamisella? Esimerkiksi pakolla opetettu kädelle astuminen voi aiheuttaa jatkossa aggressiivisuutta. Jos lintu on taas otettu usein väkisin kiinni, voi se tämän takia pelätä ihmisiä tai tiettyjä tilanteita. Onko linnulle opetettu jotain hyödyllisiä asioita, kuten häkkiin palaaminen tai kynsien leikkuu vapaaehtoisesti?
 • Ruokavalio: Huono, epäterveellinen ja/tai yksipuolinen ruokavalio voi vaikuttaa terveyteen pitkällä aikavälillä. Onko lintu saanut päivittäin tuoreruokaa? Onko se tottunut syömään monipuolisesti vai nirsoileeko lähes kaiken kanssa?
 • Vapaanaolo: Onko lintua lennätetty säännöllisesti häkin ulkopuolellakin vai onko se ollut suurimman osan ajasta häkissä? Joskus kiinnostuksen loputtua lintu joutuu viettämään viimeiset kuukaudet vain häkissään. Pitkä aika häkissä voi heikentää linnun lentotaitoa, jolloin tätä joutuu opettelemaan varovasti.
 • Äänenkäyttö: Voi olla, ettei linnustaan eroon haluava omistaja ole täysin rehellinen, mutta kannattaa silti kysyä äänenkäytöstä, sillä uudesta kodista välittävä myyjä on tämän kanssa rehellinen. Paljon huutavaa lintua ei usein kannata ottaa kerrostaloasuntoon.

Takaisin ylös


Suomessa myytäviä papukaijoja

Alla olevissa taulukoissa on listattuna Suomessa usein tai edes ajoittain myytäviä papukaijalajeja sekä perustietoa niistä. Tarkista ainakin luovutusikä (jos tieto löytyy lajisi kohdalta), minimihäkkikoko sekä erityisesti, kuuluuko laji CITES I -liitteeseen. CITES I -lajien kaupassa vaaditaan myyntilupa, joka myyjällä tulee olla jo myynti-ilmoitusta tehtäessä.

Lisätietoa CITES-sopimuksesta ja sen vaatimuksista löydät täältä.

Tiedot:

 • Linnu koko: Lähteenä World Parrot Trustin lajitietokanta
 • Odotettava elinikä: Lähteenä World Parrot Trustin lajitietokanta
 • Häkin vähittäiskoko: Pohjautuu entisiin Maa- ja metsätalousministeriön suosituksiin. Ehdottomasti minimisuositus linnulle, joka saa olla useamman tunnin päivässä vapaana. Mieluiten häkin tulisi olla tätä isompi, jos lintu on häkissä esim. työpäivän ajan. Jotkut kasvattajat saattavat tinkiä tästä, jotta saisivat myytyä linnun ostajalle, joka haluaisi selvitä halvalla häkillä. Eettisesti toimiva myyjä ei näin toimi. Jotkut eläinkaupat taas myyvät säännöllisesti liian pieniä häkkejä.
 • CITES-liite: Onko kyseessä CITES I tai II -laji.
 • Turvallinen luovutusikä: Perinteisesti lintuja on luovutettu heti, kun ne vaikuttavat syövän itsenäisesti. Todellisuudessa ne voivat oppia tämän jälkeen tärkeitä asioita lajitovereiltaan. Ei ole olemassa luovutettavaksi liian vanhaa papukaijaa, joten kannattaa noudattaa näitä minimejä. Myyjällä ei saa olla liian kiire päästä linnustaan eroon.
 • Sukupuolen tunnistaminen: Jos kohdassa lukee vain ”DNA-testi”, ei sukupuolta voi varmasti sanoa (ellei naaras ole muninut). Jotkut myyjät voivat väittää tietävänsä sukupuolen mm. käyttäytymisen perusteella, mutta tämä on pelkkää arvailua eikä siihen tule luottaa.

Undulaatti (Melopsittacus undulatus)

Australiasta lähtöisin oleva undulaatti on luultavasti yleisin lemmikkipapukaijalaji Suomessa. Undulaatista on olemassa useita eri värimuunnoksia, joista osan tunnistaminen voi olla haastavaa kasvattajallekin. Kaikkia värimuunnoksia ei tule pesittää keskenään, sillä ne voivat lisätä poikaskuolemia tai johtaa terveydellisiin ongelmiin. Jos näiden on mitään epäselvää, kysy kokeneemmilta harrastajilta. Lisätietoa: www.undulaatit.net.

Erityisesti poikasten sukupuoli voi aiheuttaa väärinkäsityksiä. Lisäksi jotkin värit voivat vaikeuttaa vanhempienkin lintujen sukupuolen tunnistamista.

Koska osa värimuunnoksista on harvinaisempia (ja täten kalliimpia), voi riskinä olla se, että myyjä yrittää myydä tavallista värimuunnosta harvinaisempana.

undulaatti Englanniksi: Budgeriar
Koko: noin 18 cm
Odotettava elinikä: 10-15 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,32m2, 0,04m2 lisää/lintu
CITES-liite: ei listalla
Turvallinen luovutusikä: 9 viikkoa
Sukupuolen tunnistaminen: Sukupuolisidonnaisissa mutaatioissa ajoittain mahdollista tunnistaa sukupuoli värin pohjalta (vaatii kasvattajalta riittävästi osaamista värien periytymiseestä). Noin puolen vuoden iän jälkeen koirailla sininen vahanokka (tähänkin voi löytyä poikkeuksia).

Agapornikset / kaijaset

Kaijaset (joita aikaisemmin on kutsuttu myös rakkauspapukaijoiksi) ovat pieniä, noin undulaatin kokoisia papukaijoja. Suomessa yleisesti löytyvät lajit ovat ruusukaijanen (Agapornis roseicollis), viktoriankaijanen (Agapornis fischeri) sekä naamiokaijanen (Agapornis personatus). Hybridejä voi tulla vastaan, mutta näiden tarkoituksenmukaista pesittämistä tulisi välttää. On värimuunnoksia joita ei kannata pesittää keskenään, osa muunnoksista sekoitettuna keskenään lisää poikaskuolemia. Lähde ja lisätietoja: www.marvinettes.com.

kaijanen Englanniksi: Lovebird
Koko: n. 15-16 cm
Odotettava elinikä: 15-20 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,32m2, 0,04m2 lisää/lintu
CITES-liite: Ruusukaijanen ei listalla, loput CITES II
Turvallinen luovutusikä: 12 viikkoa
Sukupuolen tunnistaminen: Sukupuolisidonnaisissa mutaatioissa ajoittain mahdollista tunnistaa sukupuoli värin pohjalta (vaatii kasvattajalta riittävästi osaamista värien periytymiseestä). Muuten DNA-testi.

Neitokakadu (Nymphicus hollandicus)

Neitokakadu on undulaatin ohella yleisimpiä lemmikkipapukaijoja Suomessa ja on myös lähtöisin Australiasta. Siitä on saatavilla useita eri värimuotoja, jotka aiheuttavat usein sekaannusta. Jos värimuunnos on tärkeää sinulle tai myyjä perustelee tällä selkeästi tavallista korkeampaa hintaa, kannattaa asia varmistaa kokeneemmalta harrastajalta. Suomessakin on virheellisesti myyty suhteellisen tyypillisiä värimuunniksia harvinaisempana ja kalliimpana. Kaikkia värimuunnoksia ei tule pesittää keskenään, sillä ne voivat lisätä poikaskuolemia tai johtaa terveydellisiin ongelmiin. Lisätietoa: www.neitokakadut.com.

Ajoittain neitokakadusta käytetään vanhempia nimiä, kuten nymfiparakiitti tai nymfipapukaija. Oikea nimi on ollut jo vuosikaudet neitokakadu.

Kannattaa huomioida, että valkokasvo ei ole Suomessa erityisen harvinainen värimuunnos, eikä täten pitäisi olla merkittävästi muita värejä kalliimpi. Lisäksi jos myyjä väittää väriä hopeaksi, kannattaa varmistaa asia joltain kokeneelta kasvattajalta, sillä sen tunnistaminen voi olla haastavaa. Platina-nimistä värimuunnosta taas ei tulisi löytyä Australian ulkopuolelta.

Värien lisäksi sukupuoli vaikuttaa aiheuttavan usein epäselvyyttä, joten sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Varsinkin monet eläinkaupat ovat myyneet neitokakaduja vääränä sukupuolena.

neitokakadu Englanniksi: Cockatiel
Koko: n. 30 cm
Odotettava elinikä: 15-25 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,10m2 lisää/lintu
CITES-liite: ei listalla
Turvallinen luovutusikä: 12 viikkoa
Sukupuolen tunnistaminen: Sukupuolisidonnaisissa mutaatioissa ajoittain mahdollista tunnistaa sukupuoli värin pohjalta (vaatii kasvattajalta riittävästi osaamista värien periytymiseestä). Koirailta katoavat pyrstön raidat ja monesti maski tulee kirkkaammaksi ensimmäisen sulkasadon jälkeen (noin 6 kk). Tätä ennen kaikki näyttävät naarailta.

Kakarikit

Kakariki on yleisnimitys kolmelle Uudesta-Seelannista kotoisin olevalle papukaijalajille, joista Suomessa lemmikkeinä vastaan tulee yleensä kahta: kruunuviherkaija (Cyanoramphus auriceps) sekä uudenseelanninviherkaija (Cyanoramphus novaezelandiae). Monet Suomessa myytävät kakarikit ovat valitettavasti hybridejä ja kaikilla myyjillä ei ole edes käsitystä siitä, että lajeja on useita. Kakarikit ovat luonnostaan melko pelottomia (mutta voivat tietenkin oppia pelkäämään), sillä niillä ei ole juurikaan luontaisia vihollisia. Kakarikit ovat erittäin aktiivisia ja taitavia lentäjiä, jotka vaativat tilaa mieluiten huomattavasti suosituksia enemmän.

Kakarikin luovutusikä on hankalampi käsite: monesti toinen vanhemmista voi alkaa käyttäytymään aggressiivisesti noin 6 viikkoisia poikasia kohtaan. Tämän jälkeen voi olla hyvä, että poikaset saavat olla keskenään muutaman viikon poikashäkissä, jos niitä on useampi.

Vaikka uudenseelanninviherkaija (Cyanoramphus novaezelandiae) on CITES I -laji, saa sitä myydä EU:n sisällä ilman lupaa, jos se on merkitty umpirenkaalla. Mukana on oltava alkuperätodistus, josta ilmenee, että lintu syntynyt vankeudessa.

kakariki Englanniksi: Yellow-crowned Parakeet (C. auriceps), Red-fronted Parakeet (C. novaezelandiae)
Koko: n. 23 cm (C. auriceps), n 27 cm (C. novaezelandiae)
Odotettava elinikä: 10+ vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,10m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II (C. auriceps), CITES I (C. novaezelandiae)
Turvallinen luovutusikä: n/a
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Munkkiaratti (Myiopsitta monachus)

Pieni vihreä papukaijalaji, jota on Suomestakin saatavilla ajoittain. Löytyy myös värimuunnoksia. Lajin ruokavalion kanssa pitää olla erityisen tarkkana, sillä munkkiarateilla on taipumusta rasvamaksaan.

munkkiaratti Englanniksi: Monk Parakeet / Quaker Parrot
Koko: n. 29 cm
Odotettava elinikä: 25 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,1m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: noin 3 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Kauluskaija (Psittacula krameri)

Suomessa saatavilla oleva kooltaan hieman pienempi lemmikkipapukaijalaji. Pitkän pyrstönsä takia vaatii kuitenkin reilun kokoisen häkin. Saatavilla on ajoittain erilaisia värimuunnoksia.

kauluskaija Englanniksi: Rose-ringed Parakeet / Ring-necked Parakeet
Koko: n. 40 cm
Odotettava elinikä: 25-30 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,2m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: ei listalla
Turvallinen luovutusikä: noin 4 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: Parin vuoden iässä koiraille tulee näkyviin rengas kaulaan. Tätä ennen vain DNA-testi.

Senegalinkaija (Poicephalus senegalus)

Senegalinkaija on esimerkki lajista, jota pidetään ”isompana” papukaijana pienemmässä koossa. Se vastaa älykkyydeltään ja käyttäytymiseltään enemmän isompia lajeja, joten kokoa lukuunottamatta haastavuus on samaa luokkaa. Suomessa tapaa myös muita Poicephalus-sivun papukaijoja ajoittain. Nämä kaikki ovat CITES II -lajeja. Hybridejä voi tulla vastaan, mutta näiden tarkoituksenmukaista pesittämistä tulisi välttää.

senegalinkaija Englanniksi: Senegal Parrot
Koko: n. 23cm
Odotettava elinikä: 20-25 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,45m2, 0,06m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: noin 4 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Avoparikaija (Eclectus roratus)

Avoparikaijojen ruokavaliota pidetään yleensä haastavampana kuin monilla muilla lajeilla; niille ei esimerkiksi suositella syötettävän pellettejä. Poikasia voi olla ajoittain saatavilla Suomesta. Erikoisuutena perusvärisistä avoparikaijoista naaraat ovat aina punaisia ja koiraat vihreitä. Avoparikaijoista löytyy värimutaatioita, mutta niitä ei ole tavattu Suomessa lemmikkeinä.

avoparikaija Englanniksi: Eclectus Parrot
Koko: noin 35-42 cm
Odotettava elinikä: 50+ vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,2m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 4+ kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: Koiraat vihreitä, naaraat punaisia

Amatsonit

Amatsoneilla tarkoitetaan Amazona-suvun papukaijoja, jotka ovat kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Amatsonit ovat tyypillisiä Suomessa lemmikkinä pidettäviä keskikokoisia papukaijoja. Pienemmät amatsonit mahtuvat MMM:n suositusten mukaan 0,75m2 kokoiseen häkkiin, mutta lajin aktiivisuuden takia näillekin suositellaan vähintään neliömetrin häkkiä (mitä isompi, sen parempi). Amatsonit kuuluvat pääosin CITES II -liitteeseen, mutta jotkin lajit kuuluvat CITES I -liitteeseen. Amatsonihybridejä voi tulla vastaan, mutta näiden tarkoituksenmukaista pesittämistä tulisi välttää.

Amatsoneista puhuttaessa puhutaan ns. ”kuumemmista lajeista” tai aikaisemmin HOT3-lajeista. Nämä lajit vaativat keskimäärin enemmän tarkkuuttaa ja osaamista (yksilöllisiä eroja tietenkin löytyy) , sillä ne voivat kiihtyä herkemmin ja käyttäytyä tämän seurauksena aggressiivisesti, vaikka niitä käsiteltäisiinkin hyvin. Näihin lajeihin luetaan siniotsa-amatsoni, keltahuppuamatsoni, keltaniska-amatsoni sekä nykyään yleisesti myös keltaotsa-amatsoni.

Kultaposkiamatsoni (Amazona amazonica)

kultaposkiamatsoni Englanniksi: Orange-winged Amazon
Koko: 33 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,1m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Punaotsa-amatsoni (Amazona autumnalis)

punaotsa-amatsoni Englanniksi: Red-lored Amazon
Koko: 34 cm
Odotettava elinikä: 75 vuoteen asti
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,1m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Siniotsa-amatsoni (Amazona aestiva)

siniotsa-amatsoni Englanniksi: Blue-fronted Amazon
Koko: 35-37 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,20m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Nykyisen taksonomian mukaan keltapää- ja keltaniskamatsonit ovat amatsonianamatsonin alalajeja. Lasketaan haastaviin ”hot-3-lajeihin”.

Amatsonianamatsoni (Amazona ochrocephala), tunnetaan myös keltaotsa-amatsonina

siniotsa-amatsoni Englanniksi: Yellow-crowned Amazon
Koko: 33-38 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,20m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Keltahuppuamatsoni (Amazona ochrocephala belizensis)

siniotsa-amatsoni Englanniksi:
Koko: 33-38 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,20m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Keltaniska-amatsoni (Amazona ochrocephala auropalliata)

siniotsa-amatsoni Englanniksi: Yellow-naped Amazon
Koko: 33-38 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,20m2, 0,3m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Harmaapapukaija (Psittacus erithacus)

Afrikasta lähtöisin oleva harmaapapukaija (tunnetaan myös nimellä jako) on tunnettu kyvystään puhua (vaikka monia muitakin tällaisia lajeja on), mutta täytyy muistaa, että jokainen yksilö ei välttämättä opi puhumaan, vaikka myyjä miten väittäisi. Harmaapapukaijoja löytyy kahta alalajia: Kongo ja Timneh, joista Timneh on pienempi. Kuten amatsonienkin kohdalla, sopivat häkit lähtevät käytännössä liikkeelle vasta neliömetristä. Harmaapapukaijat mielletään usein erityisen älykkäiksi papukaijoiksi, joka tarkoittaa erityisen suuria haasteita virikkeellistämisen osalta.

Tällä hetkellä pyytäminen kansainvälistä lemmikkikauppaa varten on merkittävä uhka harmaapapukaijalle, ja monilla alueilla luonnossa harmaapapukaijojen kannat ovat romahtaneet. On melko todennäköistä, että harmaapapukaijasta tulee CITES I -laji lähitulevaisuudessa. 2.10.2016 tehdyssä päätöksessä harmaapapukaija on nostettu CITES I -lajiksi.

harmaapapukaija Englanniksi: African Grey Parrot
Koko: kongo 33 cm, timneh 30 cm
Odotettava elinikä: 50-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,1m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Isot kakadut

Kakadut jaotellaan usein neitokakaduihin ja isoihin kakaduihin. Ne ovat lähtöisin Australiasta, Uudesta-Seelannista tai lähisaarilta. Kakadujen sanotaan pölyävän paljon, jonka lisäksi ne pystyvät huutamaan erittäin kovaa. Isoja kakaduja pidetään myös haastavina ja herkkinä lemmikkeinä, jotka herkästi kehittävät erilaisia käyttäytymisongelmia, kuten höyhenten nyppimistä ja jotka vaativat paljon virikkeitä ja tuhoavat leluja tehokkaasti. Lisää tietoa www.mytoos.com.

Valkokakadu (Cackatua alba)

valkokakadu Englanniksi: White Cockatoo / Umbrella Cockatoo
Koko: n. 46cm
Odotettava elinikä: jopa 80 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,6m2, 0,5m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Celebesinkakadu (Cacatua sulphurea)

celebesinkakadu Englanniksi: Yellow-crested Cockatoo
Koko: n. 33cm
Odotettava elinikä: 40 – 60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2, 0,1m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Kultatöyhtökakadu (Cacatua galerita)

kultatöyhtökakadu Englanniksi: Sulphur-crested Cockatoo
Koko: n. 50cm
Odotettava elinikä: 65 vuotta tai enemmänkin
Häkin vähittäiskoko: 1,6m2, 0,5m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Molukkienkakadu (Cackatua moluccensis)

molukkienkakadu Englanniksi: Salmon-crested Cockatoo
Koko: n. 40-50cm
Odotettava elinikä: 40-60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 1,6m2, 0,5m2 lisää/lintu
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 5 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Arat

Arat ovat Keski- ja Etelä-Amerikasta lähtöisin olevia pitkäpyrstöisiä papukaijoja. Aroista löytyy pienempi versio (pikkuara), mutta suurin osa lajeista on huomattavasti isompia. Suurin papukaijalaji on hyasinttiara, mutta näiden yli 10 000 euron hinta (sen lisäksi, ettei niitä Suomesta yleensä löydy) karkoittaa suurimman osan ostajista.

Pikkuaroja (Diopsittaca nobilis, oman sukunsa ainoa laji) löytyy kolmea eri alalajia: D. n. nobilis (engl. Hahn’s macaw), D. n. cumanensis (engl. Noble macaw) sekä D. n. longipennis (engl. Long-winged macaw).

Isot arat taas vaativat paljon tilaa ja pystyvät tekemään nokallaan pahaakin tuhoa (eräässä tapauksessa jyrsineet tiensä jopa siporex-seinän läpi). Yleisimpiä lemmikkilajeja Suomessa ovat sinikelta-ara, puna-ara ja vihersiipiara. Monesti aroille suositellaan tarjottavan häkin sijaan omaa huonetta. Arahybridejä voi tulla vastaan, mutta niiden tarkoituksenmukaista pesittämistä tulisi välttää.

Pikkuara (Diopsittaca nobilis)

pikkuara Englanniksi: Red-shouldered Macaw
Koko: noin 30 cm
Odotettava elinikä: 30 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 0,75m2
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: noin 3 kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Sinikelta-ara (Ara ararauna)

sinikelta-ara Englanniksi: Blue-and-yellow Macaw
Koko: 80-90 cm
Odotettava elinikä: 60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 3m2
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 6+ kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Puna-ara (Ara macao)

sinikelta-ara Englanniksi: Scarlet Macaw
Koko: 85 cm
Odotettava elinikä: 60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 3m2
CITES-liite: CITES I
Turvallinen luovutusikä: 6+ kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Vihersiipiara (Ara chloroptera)

vihersiipiara Englanniksi: Red-and-green Macaw / Green-winged Macaw
Koko: 90 cm
Odotettava elinikä: 60 vuotta
Häkin vähittäiskoko: 3m2
CITES-liite: CITES II
Turvallinen luovutusikä: 6+ kuukautta
Sukupuolen tunnistaminen: DNA-testi

Takaisin ylös