Törkeää piittaamattomuutta laista kokeneelta eläinkauppiaalta

Etusivu » Tarinoita » Törkeää piittaamattomuutta laista kokeneelta eläinkauppiaalta

Törkeää piittaamattomuutta laista kokeneelta eläinkauppiaalta

Teksti:

Olin itsekin vuoden 2015 aikana mukana selvittelemässä tilannetta, jossa eläinkauppias tietoisesti myi kaksi CITES II –liitteen papukaijaa ilman papereita. Ajattelin nyt kertoa tämän tarinan täälläkin.

Kaksi suomalaista papukaijaharrastajaa oli tilannut eräästä suomalaisesta surullisen kuuluisasta isoja papukaijoja ”hyllyltäkin” myyvästä eläinkaupasta keskikokoiset papukaijat. Liike on melko tunnettu aktiivisten harrastajien keskuudessa piittaamattomuudesta eläinten hyvinvointia tai lakia kohtaan.

Ostajien matkattua pidemmän matkan päästä hakemaan lintujaan liikkeestä kävi ilmi, ettei linnuilla ollutkaan mitään papereita. Nämä henkilöt kuitenkin päättivät ostaa lintunsa.

Päätös oli tietenkin virhe useammasta syystä:

  • Sekä myyjä että ostaja rikkoivat lakia käydessään CITES II –lajilla kauppaa ilman alkuperäistodistusta.
  • Ostaja ei koskaan voisi myydä lintua laillisesti ilman alkuperäistodistusta, jos joutuisi luopumaan siitä.
  • Toiminnalla tuettiin tämän epäeettisesti toimivan eläinkaupan toimintaa.

Tässä vaiheessa on täysin selvää, ettei tilanne johtunut kauppiaan tietämättömyydestä. Sama kauppias on myynyt säännöllisesti CITES-lajeihin kuuluvia lintuja ilman papereita.

Ostajat kuitenkin tajusivat myöhemmin, millaisen ongelman kauppias oli heille aiheuttanut, ja halusivat ryhtyä selvittämään asiaa. Toimin heidän ja Suomen ympäristökeskuksen välikätenä, mutta ostajat eivät valitettavasti halunneet missään välissä raportoida tapahtuneesta SyKe:een omilla nimillään. Tämän takia SyKe ei voinut viedä asiaa eteenpäin.

Ymmärrän tietenkin ostajien varovaisuuden, koska huoli oman lemmikin menettämisestä on suuri (joskaan SyKe ei olisi tällaisia CITES II –lintuja näillä perusteilla takavarikoimassa). Mutta jos mitään konkreettista ei ilmene, eivät viranomaisetkaan voi puuttua tällaisen kauppiaan toimintaan.

Toinen näistä ostajista joutui luopumaan linnustaan 2015 lopulla. Tätä seuranneet tapahtuvat piirtävät alkuperäisen kauppiaan piittaamattomuudesta ja röyhkeydestä vielä vakavamman kuvan.

Uusi omistaja lähti selvittämään lintunsa taustoja renkaan tietojen pohjalta. Hän löysikin kasvattajan melko vaivatta, jolta sai mm. kaikki tiedot linnun taustoista sekä alkuperäistodistuksen. Kaikki olisi ollut helposti saatavilla, mutta eläinkauppias mieluummin rikkoi lakia, kuin näki edes hieman vaivaa asioiden selvittämiseksi!

Tällaisten eläinkauppiaiden (näitä on melko vähän, mutta samat nimet nousevat kerta toisensa jälkeen esiin) toiminta on ongelmallista useasta syystä:

  • Monet papukaijalajit ovat luonnossa uhanalaisia ja CITES-säädökset ovat tällä hetkellä ainoa tapa rajoittaa kaupankäyntiä. Piittaamattomuus näistä säädöksistä ja laeista vaikuttaa tästä näkökulmasta uskomattomalta.
  • Eläinkauppiaan, eli alan ammattilaisen, pitäisi itse tietää paremmin. Valitettavasti vieläkin monet ostajat uskovat näiden tarinoihin, eivätkä itse lähde selvittämään asioita huolella.
  • Tällaisella toiminnalla kauppias ei ole pelkästään osa tätä valtavaa luonnonsuojelullista ongelmaa, vaan uhkaa koko harrastustamme Suomessa. Jos tällaista toimintaa ei saada kuriin, voivat viranomaiset joutua ennen pitkää käyttämään paljon rajumpia keinoja ongelmien ratkaisemiseksi.

Muista siis: jos olet ostamassa eläinkaupasta CITES I tai II –liitteen papukaijaa (johon kuuluvat kaikki muut lajit, paitsi undulaatti, ruusukaijanen, neitokakadu ja kauluskaija), eikä kauppiaalla ole tarjota papereita mukaan, jätä kaupat tekemättä ja ota yhteys Suomen ympäristökeskukseen (cites@ymparisto.fi).

Teksti: Jarmo Tuutti, kuva: kuvituskuva (morguefile.com)