Myyjä toi jakon Saksan sijaan Tsekkiläiseltä lintutorilta

Etusivu » Tarinoita » Myyjä toi jakon Saksan sijaan Tsekkiläiseltä lintutorilta

Myyjä toi jakon Saksan sijaan Tsekkiläiseltä lintutorilta

Teksti:

Myyjän piti tuoda ostajille harmaapapukaijat saksalaiselta kasvattajalta. Lähtömaa kuitenkin vaihtui, ja linnutkin olivat aivan jotain muuta, kuin niiden piti olla.

Ostin harmaapapukaijani Ukon ystäväni kanssa samaan aikaan eräältä suomessa toimivalta myyjältä, joka tuo niitä maahan sekä jolla on myös paljon omaa kasvatustoimintaa. Harmaapapukaijojemme piti olla yli 5 kuukautta vanhoja, sekä tulla saksalaiselta kasvattajalta. Myyjän toiminta vaikutti päällisin puolin asialliselta, ja esimerkiksi heidän omilla linnuillaan oli riittävästi tilaa.

Totuus oli kuitenkin jotain aivan muuta. Oma lintuni oli onneksi riittävän vanha syömään itse, mutta sen höyhenpuvussa oli selkeitä merkkejä stressistä. Papereita linnulle en saanut koskaan. Myöhemmin paljastui, että lintumme olivatkin mitä luultavimmin tsekkiläiseltä lintutorilta. Nykyisin lintu pärjää luonani hyvin, kun olen osannut ottaa huomioon käsinruokinnan tuomat monet haasteet.

Kaverini ei ollut näin ”onnekas”. Lintu tuli maahan aivan liian aikaisessa vaiheessa: käsinruokinta oli pahasti vielä kesken, sillä poikanen oli vasta noin 60 päivää vanha. Poikanen on lähinnä vain varjo aktiivisesta poikasesta ja vain makasi paikallaan, eikä käyttänyt ollenkaan jalkojaan ja oli erittäin apaattinen. Se kuitenkin suostui syömään, joten jäi henkiin ja tuli kuukautta myöhemmin tuttavani perheelle, joilla on vuosien kokemus jakoista ja muutenkin papukaijoista. Jo alusta asti lintu oli erittäin epävarma jalkojensa kanssa, eikä istunut orrella normaalisti ja liikkuminen oli hankalahkoa.

Ensimmäisen vuoden aikana kehitystä ei juurikaan tapahtunut, ja edelleen lintu oli hiljainen sekä hieman apaattinen. Lintu ei pystynyt kiipeämään häkissä muuten kuin siipiään apuna hakaten, orrella lintu istui syvällä ja nojasi kyynärpäihinsä. Kävely oli sipsutusta eteenpäin, eikä lintu pystynyt kunnolla kohottautumaan jalkojensa varaan. Lentäminen taas oli hiljaista ja laskeutuminen onnistuu silloin tällöin esim. kädelle, mutta kerrankin lennettyään pois lintu läjähti päin seinää. Eläinlääkärin mukaan kyseessä oli hermostoperäinen vika, jota ei voinut korjata.

Kyseinen lintu menehtyi hieman yli vuoden ikäisenä. Jälkeenpäin on selvinnyt, että kyseisen myyjän samoihin aikoihin maahan tuomista linnuista lähes puolet on menehnyt vain parin vuoden sisällä. Myyjä ei suostunut koskaan korvaamaan lintua, joten asiaa jouduttiin selvittelemään käräjäoikeudessa.

Teksti: Jonne Stenroth, kuva: Jarmo Tuutti (kuvassa tarinan harmaapapukaija Ukko)